Mine favorittmetaller

Selvfølgelig er alle metaller viktige. Noen av dem er likevel ekstra stilige. Legeringer kan også være stilige, men når man forteller om favorittmetaller synes jeg man skal holde seg til grunnstoffene.

Sølv

Kjemisk symbol Ag, atomnummer 47.

Sølv er fint, og ofte brukes det til pynt. Smykker og bestikk lages ofte av sølv, men ikke klær. Ja, det er noe som heter sølvtøy, men det er bestikk, og det har jeg allerede nevnt. Bestikk er ikke klær. Sølv brukes også en del i musikkinstrumenter. Mesteparten av metalldelene mine på klarinetten min er dekket av et tynt lag sølv, og andre instrumenter som fløyter og trompeter er ofte helt dekket av sølv. Noen instrumenter er laget fullstendig av sølv, men det må jo være blytungt (Neida, det er hele 7,4 % lettere, og dessuten ikke like giftig).

Ingen andre grunnstoffer leder strøm bedre enn sølv, og ingen andre metaller leder varme bedre. Det er også litt tøft, og ganske praktisk. Hvis man drikker for mange sølvioner blir man blå. Jeg veit ikke om det er praktisk eller ikke.

Sølv er også viktig innen sport, olympiske sølv- og gullmedaljer består nemlig stort sett av sølv.

Dessuten dreper sølv bakterier og varulver. Varulver er nemlig egentlig forvokste bakterier.

Magnesium

Kjemisk symbol Mg, atomnummer 12.

Magnesium er det letteste brukbare metallet, og er omtrent 83,4 % lettere enn sølv. Det kan hende du har et stykke magnesium for hånden akkurat nå uten å ha tenkt på det før, de ser ofte sånn ut (selve bladet er nok av stål, altså kjedelig). Den veier ikke stort.

Noe av det stiligste med magnesium er det brenner skikkelig varmt. Har det tatt fyr kommer det opp i over 3000 °C, som er nok til å svi en grillpølse ganske heftig. Dessuten er det nytteløst å prøve å slukke det med vann eller kulldioksid, som man ofte prøver med andre flammer. Magnesium kan brenne i tørris. Lyset fra brennende magnesium er forresten sterkt nok til å kunne ødelegge synet ditt, så ikke gjør noe dumt.

Du er forresten fullstendig avhengig av magnesium, på mer enn én måte. Magnesium er (bokstavelig talt) sentralt i klorofyll, det er molekylet som gjør planter i stand til å forsyne atmosfæren med oksygengass. Kroppen din trenger også magnesium for å kunne bruke energi. Bruker du energi? Best for deg.

Musikk

Jeg setter også pris på metall i musikk, som i Opeth, Dream Theater eller Mastodon. Men de er ikke grunnstoffer.

Reklamer

2 kommentarer om “Mine favorittmetaller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s