Hvordan: Unngå tunfisk

Det er mange som liker å spise tunfisk. Det er egentlig ganske lett å forstå, for den smaker veldig godt. Men i likhet med mye som smaker godt (og enda mer som ikke smaker godt) er det gode grunner til å unngå å gjøre det.

De er langt oppe i næringskjeden

Tunfisk er store rovdyr, og fiskene de spiser har gjerne spist noen fisker selv før det igjen. Det betyr at det er lite effektiv mat. Hvis man regner fra bunnen av næringskjeden finner man ut at det trengs flere ganger så mye plankton for å lage 2,654 kg tunfisk enn for å lage 2,654 kg sild. Det betyr også at de samler opp flere giftige stoffer som f.eks. kvikksølv underveis.

Det er ikke så mange igjen av dem

Tunfisk overfiskes. Hvordan går det til? Det begynner gjerne med at havforskere regner ut hvor mye tunfisk det går an å ta opp for at bestanden skal holde seg stabil. Deretter fastsetter politikere fiskekvoter som er en god del mer enn denne grensa. Så blir det fisket opp dobbelt så mye som kvota igjen, fordi det er penger å tjene på det. De mest populære tunfiskartene er allerede utrydningstruede. Nettopp fordi jeg synes tunfisk er godt har jeg lyst til å kunne få tak i det også om 30 år, og da er det en fordel at den ikke er utryddet.

Så spis bærekraftig fisk. Sild, makrell og sardiner er bra. Pleier du å fjerne ryggraden fra sardinene før du spiser dem?

Reklamer

2 kommentarer om “Hvordan: Unngå tunfisk

  1. Fisk er godt. Min mor lager av og til spaghetti med tomatsaus som inneholdt tunfisk i stedet for kjøtt. Det er ikke fullt så godt…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s