Relativitet, nedfryste lik og juss

Relativitetsteorien, som Einstein utformet i forrige århundre, spår noen merkelige fenomener. Et av dem er tidsforskyving. Tida går ikke like fort uansett hvor du er eller hva du driver med, men avhenger av hvor kjapt du beveger deg og hvor mye tyngdekraft det er der du er. Det betyr at tida faktisk går ørlite fortere på toppen av et høyt fjell enn nede ved bakken fordi tyngdekraften ikke er like sterk der. Veldig høye hastigheter påvirker også. Det viktigste å vite om denne tidsforskyvingseffekten er at det er høyst reell.

Tenk dere nå at en tiåring legger ut på en lang romreise med et lynraskt romskip. Innen han kommer tilbake har det gått 11 år på jorda. Imidlertid har han selv bare opplevd at turen tok fem år, og han har heller ikke blitt mer enn fem år eldre. Når gutten er tilbake vil han fysisk sett være 15 år gammel, men i folkeregisteret vil det stå at han er født for 21 år siden. Er han da myndig? Burde han få ta førerkortet og kjøpe øl og vin?

Tenk også på folk som har latt kroppen sin fryses ned etter at de døde i håp om at de kan bli gjenopplivet i framtida en gang. Hvis de blir gjenopplivet om 80 år, skal vi da behandle dem som om de er 150? Mange nettsteder som spør etter alder når man registrerer seg har ikke mulighet for å velge en fødselsdato mer enn 100 år gammel. Burde en gjenopplivet person få en ny fødselsattest? Eller burde man bare legge saken på is og la dem forbli døde, for å unngå slike juridiske underfundigheter?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s