Det vanskeligste sproget

Bilde av Nelson L. på Flickr: https://www.flickr.com/photos/joaosemmedo/
Bilde av Nelson L. på Flickr: https://www.flickr.com/photos/joaosemmedo/

Hvis du noen gang skulle ønske å lære deg japansk, er det en ting du kommer til å merke ganske tidlig, og det er hvor avhengig språket er av kontekst. Ofte vil du finne setninger uten noe åpenbart subjekt eller objekt, men hvor disse framgår av sammenhengen. Dette er imidlertid ikke noe som burde være spesielt fremmed, det er ingen sak å finne på en samtale på norsk uten noen tydelig merkede subjekter:

Hei! Står til?
Hei! Ganske bra, har akkurat stått opp. Der da?
Jo da, humper og går.

Og det er jo ikke noe vanskelig å forstå hva dette betyr selv om det ikke er noen substantiver der.

En annen artig ting på japansk er at noen forskjeller mellom ord ikke finnes muntlig, men de kan skrives forskjellig. Et eksempel er ordet ojisan. Avhengig av hvilke tegn man skriver det med kan det bety en onkel som er storebroren til en av foreldrene dine, en som er lillebroren, eller en ubeslektet middelaldrende mann.

Disse sidene ved japansk kan kanskje virke skremmende, men det finnes et språk du sannsynligvis kjenner bedre som slår japansk ned i støvlene i begge disse aspektene. Dette språket heter dansk.

Som kjent uttales alle danske ord som den samme pregløse kartoffel-i-halsen-stavelsen. Derfor er det kun konteksten som bestemmer hva det betyr. En hvilken som helst dansk ytring kan bety alt fra «er det lenge til bussen kommer?» til «ha deg hjem til fjeldabeland, ditt usle lortkranie». Jeg kan bare gjette at mye av meningen kommer fra mimikk og kroppsspråk. Ikke spør meg hvordan dansker greier å snakke over telefon.

Skriftlig står det så klart like ille til. Den samme danske stavelsen kan skrives på flere tusen forskjellige måter, og bety forskjellige ting. Hvordan skal man kunne forstå at kærlighed og vagttjeneste betyr ulike ting når de uttales nøyaktig likt?

Jeg tar av meg hatten for danskene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s